2015 m. gegužės 20 d., trečiadienis


Švilpikai




     Jau vaikystėje buvo vienas mėgstamiausių mano patiekalų. Tik vadinau jį bulvinėmis bandutėmis ir kepdavome keptuvėje. Anyta štai vadina šiuškėmis ir visada kepdavo tik krosnyje. Kad ir koks bebūtų pavadinimas, patiekalas skanus, sotus ir vis kartojamas.

     Masę švilpikams visada gamindavau "iš akies", stebėdama tešlos minkštumą. Tačiau Neringos bloge labai tikslios proporcijos ir švilpikai išties labai skanūs.

Taigi, švilpikams reikės:
     1kg. virtų bulvių;
     1/4 virtų bulvių dalies miltų;
     1/2 a. šaukštelio druskos;
     1 didelio kiaušinio.

Padažui:
     kelių juostelių šoninės;
     svogūno;
     500ml grietinėlės;
     druskos;
     pipirų;
     krapų ar petražolių.

     Bulves sumalkite ir inde suplokite. Padalinkite į keturias dalis ir vieną išimkite. Tuščią vietą užpildykite miltais. Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. 
     Stalviršį pabarstykite miltais, formuokite virvelę, paplokite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Sudėkite į kepimo formą, lengvai apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol gražiai paruduos.




     Kol kepa švilpikai pasiruoškite padažą. Keptuvėje pakepinkite susmulkintą šoninę ir sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną. Kai svogūnas suminkštės, supilkite grietinėlę. Paskaninkite druska, pipirais ir krapais. Kai ims tirštėti nukelkite nuo ugnies. 
     Vasarą, kai nepraleidžiame progos pagrybauti, be galo skanus toks padažas su voveraitėmis!  

     Iškepusius švilpikus patiekite aplieję padažu. Arba puode sumaišykite ir palaikykite, kol švilpikai prisigers padažo ir bus minkštučiai (tada padažo reikės gamintis daugiau). Na, o aš maža būdama valgiau tik be padažo, mano sūnus taip pat tik tokius valgo.




Skanaus!




Proporcijos ir Neringos blogo:  http://www.neringa-blogas.com/kulinarija/bulviu-patiekalai/svilpikai-su-voveraiciu-sonines-padazu.html

     

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą