2015 m. gegužės 25 d., pirmadienis

Pavlova




    Šis morenginis desertas jau seniai laukė savo eilės būti pagamintas ir įvertintas. Bet dvejojau ar patiks ir suteikdavau pirmenybę pyragams, tortams, keksiukams... Bet vieną dieną liko nemažai kiaušinių baltymų ir pagalvojau, LAIKAS PAVLOVAI.  Smalsumas ir taupumas nugalėjo. 
     Svarbiausia gerai išplakti baltymai, tinkama temperatūra ir duoti laiko padžiūti.

Taigi, morengui reikės:
     6 kiaušinių baltymų;
     300g cukraus;
     1 a. š. krakmolo;
     1 a. š. balto vyno acto arba citrinos rūgštelės ant šaukštelio galiuko.

Kremui:
     400ml grietinėlės (man nepatinka daug grietinėlės, todėl pilnai užteko 250ml).

Papuošimui:
     Uogos, vaisiai, žiemą puikiai tinka trintos uogos.


     Dubenyje plakame baltymus. Kai jau  putoja, palaipsniui pilame cukrų. Ir plakame tol, kol cukrus visiškai ištirps ir baltymai pasidarys standūs. Tada supilame actą ir įberiame krakmolą. Dar paplakame. Baltymai turi būti standūs ir blizgantys.
     Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Viduryje dedame baltymus ir šaukštu formuojame apskritimą. Baltymai standūs, todėl tikrai neišbėgs ir gražiai formuosis. Išlyginame kepurėlę ir kepame 150-160 laipsnių orkaitėje 60min. Iškepus paliekame orkaitėje, padžiūti.  Aš palikau visai nakčiai, o ryte štai puikus savaitgalio desertas.

     Iškeptą morengą nulupame nuo kepimo popieriaus ir sutepame plakta grietinėle (palikdami kelių centimetrų kraštelius). Ant grietinėlės išdėliojame uogas ar vaisius.
Štai ir viskas, skanaus.




P. s. Kaip jau minėjau, šiek tiek skeptiškai žiūrėjau į šį desertą. Bet valgytojų įvertinimas buvo tikrai puikus. Morengas toks saldus, minkštas, krašteliai traškūs... Grietinėlės kremiškumas ir uogų gaiva, puikiai dera. Buvo akimirksniu pasidalintas!


http://www.beatosvirtuve.lt/recipes/pavlova/




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą